Carta a Jaume Font contra la reducció del Parc de Llevant (quan ell era Conseller de Medi Ambient del PP)

Honorable Conseller de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears

Com a president delegat de la Junta Rectora del Parc de Llevant us vull manifestar el més profund desacord amb la decisió que ha pres el Govern del qual formau part de reduir dràsticament l’àmbit del Parc mitjançant la Llei d’acompanyament dels pressuposts, amb l’únic criteri de la propietat del terreny i sense atendre en absolut els valors ambientals i la necessitat de protecció del territori.

Consider lamentable el fons de la qüestió i compartesc el sentiment de tantes persones i entitats preocupades pel medi ambient que ja han manifestat que aquesta mesura va contra les més elementals normes de política ambiental en una societat avançada.

Però al marge d’aquest fons, consider que la manera de fer-ho, les formes i el missatge implícit que duu associat agreugen encara més aquest acte.

Heu volgut justificar que ho feis per atendre un clamor popular… i que heu escoltat la gent, però no és vera en absolut. Ni heu escoltat la gent ni l’heu volguda escoltar. Jo mateix, com a president de la Junta Rectora, us vaig sol·licitar una reunió el primer dia del vostre nomenament i encara és l’hora que m’heu de rebre. Una decisió tan important per al futur del parc, que en suposa gairebé la desaparició, s’ha pres sense convocar la Junta Rectora, que és l’òrgan de representació de la societat en el parc, ni assabentar-ne els membres.

No, conseller, no heu escoltat: heu obeït. Heu obeït un sector molt petit, però influent, un sector que comanda molt i que sembla que mou els fils des de l’ombra al vostre Govern; heu escoltat tan sols la veu dels especuladors que només saben mirar la terra com un gran solar i dels terratinents que enyoren els temps del caciquisme: només aquesta gent ha tingut sempre les portes obertes del vostre despatx i ha pogut fer sentir la seva veu.

Crec que amb aquesta decisió de mutilar el Parc de Llevant heu estat servil davant els poderosos i heu pagat favors concrets i deutes polítics a costa del patrimoni natural de tots els ciutadans de les illes Balears.

Vull que us quedi ben clar que, de cap manera, no em sent identificat amb la vostra actuació i la vostra política i que, des d’ara, tendreu en mi un adversari que denunciarà aquestes actuacions i lluitarà perquè retorni allò que mai no s’havia d’haver desfet.

Però tampoc no us facilitaré les coses amb la meva dimissió. Aquest és un càrrec que no té cap tipus de compensació econòmica i per tant ningú no ho podrà interpretar com un possible interès personal de la meva part. Molta gent m’ha demanat que no me’n vagi i el meu compromís amb la terra i les persones de l’àmbit del Parc va més enllà del meu compromís amb el Govern; per tant, si us som incòmode amb la meva actitud, us haureu de prendre la molèstia de destituir-me.
Com molta gent d’aquestes illes, continuu creient en un parc que suposi la salvaguarda dels valors ambientals per sobre qualsevol altra consideració; en un parc que no suposi una càrrega, sinó, ben al contrari, un valor afegit per als propietaris de terres del seu àmbit. Crec en un parc que suposi un factor de desenvolupament sostenible i de qualitat de vida per als pobles i municipis que l’integren.

Crec fermament que el repte i l’obligació del Govern és garantir als ciutadans que es posaran els mitjans i es prendran les mesures necessàries perquè un parc així sigui possible.

En el moment que vulgueu reprendre el camí de la coherència i la dignitat i rectificar aquest error que ara s’ha consumat, em tendreu sempre disposat a contribuir-hi en tot allò que de mi depengui.

Esperant que aquesta opinió pugui contribuir a millorar la política ambiental del vostre Govern, us saluda.

Miquel Pastor Tous
President delegat de la Junta Rectora del Parc de Llevant.

l’Avall des Verger, al Parc Natural de Llevant.

Aquesta entrada s'ha publicat en Memòria Històrica i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s